Vastzetten railbanen veerhavens Texel en Den Helder - mei - juni 2024

In mei en juni 2024 werkt Rijkswaterstaat aan de railbanen in de heftorens van de veerhavens Texel en Den Helder. Deze werkzaamheden hebben geen invloed op de veerdienst tussen Den Helder en Texel.

De heftorens hebben een contragewicht, om de hijsinstallatie omhoog en omlaag te laten gaan. Dat gewicht schuift over de railbaan in de toren. Rijkswaterstaat plaatst nieuwe verankeringspunten in deze railbanen.

Planning vastzetten railbanen

Rijkswaterstaat begint op dinsdagavond 21 mei 2024 met het vastzetten van de railbanen in de veerhaven van Texel. Deze werkzaamheden duren ongeveer 3,5 week. Daarna doen we dit in Den Helder. Daar is Rijkswaterstaat waarschijnlijk 2,5 week bezig.

Hinder werkzaamheden veerhavens Texel en Den Helder

Om hinder voor reizigers te beperken, werkt Rijkswaterstaat alleen doordeweeks ’s avonds en ’s nachts na de laatste afvaart van de veerboot. Dat betekent op Texel na 22.00 en op Den Helder na 21:30 uur. De werkzaamheden duren tot uiterlijk 06:00 uur.

Onderhoudsplan voor komende jaren

De werkzaamheden aan de railbanen horen bij het onderhoud dat Rijkswaterstaat de komende jaren uitvoert aan de veerhavens van Texel en Den Helder. Het gaat zowel om regulier onderhoud als grootschalige ingrepen.

De komende jaren worden er onderzoeken en werkzaamheden uitgevoerd aan onder andere de damwanden en aan de fuiken. Dat zijn de installaties in het water waartussen de veerboot aanlegt. Op Texel pakt Rijkswaterstaat ook de bufferschotten op de fuiken aan.

Vervangen van de veerhavens

Dankzij de onderzoeken en het onderhoud kunnen de veerhavens de komende jaren veilig in gebruik blijven, totdat Rijkswaterstaat op termijn de hele aanlandinrichtingen vervangt. Rijkswaterstaat werkt hierin nauw samen met betrokken partners uit de regio, zoals TESO, gemeente Texel, gemeente Den Helder en Provincie Noord-Holland.

Meer informatie werkzaamheden veerhavens

Kijk hier voor meer informatie.