Stuurhuis Schulpengat terug naar Texel

Na 26 jaar trouwe dienst is de voormalige TESO veerboot Schulpengat in november 2018 door de bemanning naar Gent gevaren. Daar is het schip vervolgens op duurzame wijze gerecycled door Galloo. Eén stuurhuis is als nautisch erfstuk bewaard gebleven en wordt in het najaar van 2021 omgetoverd tot een TESO tentoonstellingspaviljoen bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora.  Komend weekend levert Galloo het stuurhuis af in de haven van Oudeschild. 

Stuurhuis in huidige staat

Route

In de haven van Gent wordt het stuurhuis deze week op een ponton geladen. Vervolgens wordt het ponton met daarop het stuurhuis door duwboot BoBo naar de haven van Oudeschild gevaren. Daarbij wordt een route gevolgd via het kanaal van Gent naar Terneuzen, Wester- en Oosterschelde, Hollands diep, Lek, Lekkanaal, Amsterdam Rijnkanaal, een stukje over het IJ, IJsselmeer en via de sluis in Den Oever door diverse geulen van de Waddenzee. Naar verwachting zal men komende zaterdag of zondag in de haven van Oudeschild afmeren. Via AIS kunnen belangstellenden volgen waar de duwboot Bobo zich bevindt. 

Op maandag 13 juli zal, onder regie van Frans Zegel Bouw, het stuurhuis met een hijskraan worden gelost en op een dieplader worden bevestigd. Aansluitend wordt het stuurhuis met dit speciale transport naar de eindbestemming bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora gebracht. Diverse Texelse partijen werken samen om dit mogelijk te maken. 

Stuurhuis tentoonstellingspaviljoen

TESO tentoonstellingspaviljoen

Het stuurhuis wordt in eerste instantie op een tijdelijke locatie bij Flora geplaatst. Daar is het niet mogelijk om het stuurhuis van binnen te bezichtigen, dat zal pas mogelijk zijn nadat het stuurhuis is opgeknapt en op de definitieve locatie op het terrein wordt geplaatst.

Aanvankelijk was het de bedoeling om in het najaar van 2020 met de bouw van het TESO tentoonstellingspaviljoen te starten. Echter op basis van de coronacrisis is besloten dat de bouw daarvan met een jaar zal worden uitgesteld. De planning is nu dat in het voorjaar van 2022 het stuurhuis, dat onderdeel zal uitmaken van de TESO expositie, kan worden opengesteld voor publiek.