FincoEnergies levert duurzame biobrandstof aan TESO

TESO (Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming) geeft haar duurzaamheidsdoelstellingen een flinke boost door over te stappen naar duurzame biobrandstof. De eerste succesvolle levering aan de veerboot ms. ‘Dokter Wagemaker’ markeert voor zowel FincoEnergies en de Texelse veerdienst een nieuw hoofdstuk in de al jarenlange succesvolle samenwerking.

Levering door Finco Energies aan TESO

Behoud van het Waddengebied

TESO vaart dagelijks door het Waddengebied. De Waddenzee is een werelderfgoed, een prachtig natuurgebied, maar ook kwetsbaar. Met haar duurzame bedrijfsvoering draagt TESO bij aan het behoud van de natuurlijke rijkdom. Er zijn al mooie stappen gezet, maar TESO zoekt altijd vooruitstrevend naar nieuwe manieren om haar bedrijfsvoering nog verder te vergroenen. Marc Bakker, Hoofd Technische Dienst: “Ieder jaar willen we weer een volgende stap vooruitzetten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat is in ons bedrijfsbeleid verankerd. Samen met FincoEnergies hebben we gekeken naar de mogelijkheden om de dieselbrandstof verder te verduurzamen. De toevoeging van duurzame biobrandstoffen, in dit geval HVO, is een mooie stap om CO2 te reduceren.”

Echte duurzame biobrandstof

De nieuwe generatie duurzame biobrandstof die FincoEnergies aanbiedt, wordt geproduceerd uit grondstoffen die gecertificeerd zijn als 100% afval- en reststromen, zoals dierlijke en plantaardige restvetten of gebruikte frituurolie. Dankzij de drop-in eigenschappen van deze biobrandstof kan direct worden geladen zonder wijzigingen aan te brengen aan de brandstofinfrastructuur of de motor van in dit geval de veerboot. Marc Bakker: “De kosten van deze biobrandstof zijn hoger dan een diesel, maar TESO kijkt als organisatie die sinds 1907 verantwoordelijk is voor de walverbinding met een lange termijnvisie. Daarbij worden de kernwaarden centraal gesteld, TESO heeft geen winstoogmerk, wil reizigers een veilige, betrouwbare en duurzame overtocht bieden. En daar draagt het besluit om over te stappen naar biobrandstof aan bij.” FincoEnergies biedt deze duurzame biobrandstof aan onder het GoodFuels merk.

Krachten bundelen voor vergroening

Jeroen van Essen, General Manager FincoEnergies Marine, is enthousiast over de samenwerking en de duurzame stap die TESO heeft gemaakt: “het Waddengebied is een schitterend natuurgebied, maar ook kwetsbaar. Juist daarom is het belangrijk om over te stappen van fossiele brandstoffen naar een duurzame biobrandstof. Onze organisatie is erop ingericht om al onze klanten zo optimaal mogelijk te ondersteunen in het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Wij kijken naar de huidige situatie, adviseren, faciliteren en optimaliseren. En als er daar iets moois uitkomt, zoals de duurzame stap die TESO heeft gemaakt, ben ik daar heel trots op. Ik ben heel blij met deze samenwerking en kijk uit naar de volgende duurzame stap.”