Veelgestelde vragen over het gebruik van het mondkapje bij TESO

Een mondkapje is verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-personeel. Gebruik daarvoor een niet-medisch mondkapje of een zelfgemaakt mondkapje.

Hieronder vindt u veelgestelde over het gebruik van het mondkapje als u met TESO reist.

Voor wie is het mondkapje verplicht bij TESO?

Een mondkapje is verplicht voor reizigers en medewerkers die zich in openbare ruimtes bevinden aan boord van de schepen en delen van het terrein. Het mondkapje is verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Ik kom met de auto. Moet ik dan een mondkapje op?

Zolang u in uw voertuig blijft zitten hoeft u geen mondkapje op. Maar staat u met uw voertuig aan boord en stapt u uit uw voertuig voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, dan dient u een mondkapje op te zetten.

Ik heb geen mondkapje bij me. Mag ik dan mee?

Nee, u mag dan niet reizen met het openbaar vervoer. Een mondkapje is verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder.
Heeft u geen mondkapje bij u en zit u in een voertuig, dan moet u in uw voertuig blijven zitten op het terrein en aan boord. Voor voetgangers en fietsers van 13 jaar en ouder geldt dat zij een mondkapje op moeten zetten. Geen mondkapje is geen toegang.

Mag ik mijn sjaal of iets anders voor mijn mond/neus houden?

Een sjaal of een t-shirt gelden niet als een mondkapje. Het dient een niet-medisch mondkapje te zijn. Kijk hier hoe u die zelf kunt maken. Ook zijn niet-medische mondkapjes verkrijgbaar bij de drogisterij, supermarkt en warenhuizen.

Wanneer moet ik mijn mondkapje opzetten?

Zet het niet-medisch mondkapje ruim voor de hoofdterminal op of op Texel voordat u het haventerrein en de op- en afgangen betreedt. Zo kunnen we het instappen veilig en snel laten verlopen. Pas als u het haventerrein verlaat kunt u uw mondkapje afzetten.

Waar geldt het mondkapje?

Bij alle Waddenveren geldt dat het dragen van mondkapjes verplicht is op de veerboten, in de terminals en op delen van het terrein.

Ik sta op het terrein en wil iets eten of drinken?

Zet het mondkapje zo min mogelijk op en af. Als u iets eet of drinkt, dan kunt u voor dat moment kort uw mondkapje afzetten. U dient dan wel te zitten en een afstand in acht te nemen van minimaal 1,5 meter ten opzichte van andere mensen, tenzij die deel uitmaken van uw huishouden. Na het eten/drinken zet u het mondkapje direct weer op.

Mag ik aan boord iets eten of drinken?

Zet het mondkapje zo min mogelijk op en af. Als u als voetganger of fietser aan boord bent en iets wilt eten of drinken, dan zoekt u eerst een zitplaats. U kunt dan kort uw mondkapje afzetten en iets eten of drinken. Zet na het eten of drinken direct uw mondkapje weer op.

Ik ben met de motor en heb mijn helm op. Moet ik dan een mondkapje op als ik op het terrein of aan boord sta?

Als u met de motor bent en uw helm op heeft met vizier dicht, dan hoeft u geen mondkapje op. Op het moment dat u uw helm afzet of vizier opent, dan is het mondkapje verplicht.

Coronavirus: diverse maatregelen van kracht. Kijk hier voor meer informatie.