TESO heeft tijdens de coronacrisis haar dienstverlening gecontinueerd in het algemeen belang en daarbij maatregelen genomen om op een verantwoorde wijze invulling te kunnen geven aan de COVID-19 maatregelen. Eén van deze maatregelen is sinds 14 oktober 2020 de sluiting van de buffetten op de schepen. Afgelopen vrijdag is tijdens de COVID-19 persconferentie door de overheid bekend gemaakt dat vanaf 5 juni 2021 restaurants en cafés weer dagelijks geopend mogen zijn van 06.00 tot 22.00. Dit onder voorwaarden die echter specifiek voor de normale horeca zijn opgesteld en daardoor slechts in beperkte mate relevant en toepasbaar zijn voor OV modaliteiten. Om die reden heeft deze week afstemming plaatsgevonden met de gemeenten Texel en Den Helder en hebben we tevens overleg gehad met de andere Waddenveren inzake het vast te stellen protocol.

Voor TESO geldt dat de horecavoorziening een afgeleid product is van de primaire dienst: het vervoeren van passagiers. Onze passagiers komen niet voor de horecavoorziening, maar omdat ze van of naar Texel willen reizen. Tijdens deze korte reis biedt TESO de door haar passagiers gewenste voorzieningen.  Met ingang van aanstaande zaterdag zullen de buffetten aan boord van de schepen heropend worden. Per huishouden mogen wij weer maximaal één persoon welkom heten in de buffetten, alwaar een beperkt assortiment wordt aangeboden en diverse kassa’s zijn ingericht op het zelf scannen van de producten die uitsluitend met pin betaald kunnen worden. 

Voetgangers en (brom)fietsers verblijven tijdens de overtocht op het salondek en kunnen daar in het buffet gebruik maken van een ‘beperkt assortiment’. Aan passagiers die in een voertuig aan boord komen wordt door TESO geadviseerd om tijdens de overtocht in hun voertuig te verblijven. Desgewenst kunnen ook deze passagiers naar behoefte gebruik maken van het ‘beperkt assortiment’ in het buffet. Het ‘beperkt assortiment’ bestaat uitsluitend uit voorverpakte en afgedekte producten. Warme dranken worden geserveerd in kartonnen bekers met deksel. Voor de consumptie van de producten geldt dat de passagiers hun mondkapje alleen mogen afdoen op een zitplaats om te eten of te drinken.

Op de veerhavens vindt de verkoop van producten in beide kiosken voorlopig nog plaats volgens het huidige “to-go” afhaalconcept. Ook hier geschied de betaling contactloos en uitsluitend per pin. Op basis van de huidige COVID-19 richtlijnen zijn in de kiosken nog geen zitplaatsen beschikbaar voor de reizigers, ook de terrassen blijven voorlopig gesloten. Mensen die met een voertuig reizen wordt geadviseerd om het bij de kiosk aangeschafte eten en/of drinken te consumeren tijdens het verblijf op het veerhaventerrein of in het voertuig aan boord.

Coronavirus: diverse maatregelen van kracht. Kijk hier voor meer informatie.